archív

 

PERFORMANSZ NAP - 2019.05.31.

 

Részt vettek I. éves Látványtervező BA szakos hallgatók Szabó Zsófia vezetésével:

Bense Kata Dorka, Dima Tímea Rita, Domokos Dominika, Fridrich Csilla, Jákóhalmi Zsófia, Karczag Krisztina, Kiss Donatella, Mayer Klára Anna, Nyári Virág, Szabados Kata, Szabó Anna Mária, Törteli Judit, Treszka Fanni, Urbancsek Adél, Véghseő Hanna.

1. Tér & forma

Az első rész Sipos Bence Tér és forma videójának felhasználásával készült. A falra vetített képsort különböző színű fóliákkal módosítottuk, tükrökkel és lámpákkal, redukált mozgással reflektáltunk a Bauhaus térkísérleteire, valamint a felhasznált mozgókép alapjául is szolgáló Moholy-Nagy László-féle Fény-Tér modulátorra.

2. Domino-Fabrik

A második részben a Bauhaus Up kiállításon már bemutatott - eredetileg Sörös Rita projektjéhez kapcsolódó - falapokat használtuk, hogy az aula terében egy komplex térkonstrukciót hozzunk létre. Az építés/konstruálás és a performativitás eszköztára a Dominó-napok megidézése révén találkozott. A falapok arányaiból adódóan a hagyományos dominólapoknál nehezebben stabilizálható építmény született, amit azonban lerombolni is csak több fázisban lehetett. Az élmény az építés/rombolás kettősségéből, feszültségéből született.

3. Blacklight

A harmadik esemény a sötétség és fény játékát mutatta be sajátos körülmények között. Két fal között kifeszített fonalak konstruktív vonalrendszere UV-fényben lépésről lépésre vált láthatóvá, ahogy a hallgatók UV-festékkel "kiszínezték" a falak közt feszülő szálakat.

4. Finálé: a színrobbanás

A performance-sorozat utolsó szakasza a Rippl-Rónai Művészeti Kar udvarán, a pályán leterített papírszalagok között történt, ahol először festékbe mártott vízibombákkal vívott ütközet zajlott két csapat között, fináléként pedig magasba szórt színes porokkal búcsúztattuk az eseménysorozatot. A felszabadult csatározás és a tűzijátékszerű színrobbanás melléktermékeként sajátos efemer műalkotás is létrejött: a vízibombáktól átnedvesedett papírszalagokon a rátapadó színes porok elegyéből gazdag színkompozíció született.

 

VIDEÓ DOKUMENTÁCIÓ

készítette: HOFFMANN ZSOLT

Tovább a kategóriában: « AZ IDŐ A DOLGOK »

A Bauhaus pedagógiai modell újraértelmezése a 100 éves évforduló alkalmából című, NTP-HHTDK-18-0038 azonositójú pályázat programja,
a hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatására meghirdetett pályázat keretében.

emmi logo   ntp logo feketefeher

rippl 2019 logo rgb

 

BAUHAUS UP! © 2019 Minden jog fenntartva!

nadas web design f up

Please publish modules in offcanvas position.